Skip to main content
Skip table of contents

Kaaviot

Automaattinen katkaisuviitteen lisäys: Sujuvampaa kytkentöjen jatkamista

Tausta: Vertex ED:ssä piirikaavioiden kytkentöjä on tähänkin asti voinut jatkaa piirustuslehdeltä toiselle katkaisuviitesymbolien avulla. Katkaisuviitteen symbolit ovat symbolityyppiä 185 ja kytkentä tulkitaan jatkuvaksi katkaisuviitteiden yli niille annettujen samojen laitetunnusten perusteella. Aiemmissa versioissa katkaisuviitteiden ylläpito ja muutosten hallinta on ollut työlästä ja virhealtista puuhaa, joten siihen tehtiin huomattavia parannuksia uuteen versioon.

Katkaisuviitteiden lisäystä ja nimeämistä on automatisoitu versiossa 2025. Vertex ED/HD 2025 tarjoaa automaattisesti lisättävää katkaisuviitettä tilanteessa, jossa yhteysviiva alkaa ilmasta tai loppuu ilmaan. Samassa dialogissa lisättävälle katkaisuviitteelle valitaan laitetunnus: tarjolle tuodaan vaihtoehdot jo lisätyistä parittomista katkaisuviitteen tunnuksista (tuoreimmat tarjolle ensin) tai laitetunnus kirjataan käsin. Käytettävä katkaisuviitteen symboli määritellään projektiasetuksiin oletukseksi tai projektikohtaisesti. Lisäysvaiheessa katkaisuviitteen symboli voidaan kääntää tai peilata oikein päin tilanteen edellyttämällä tavalla. Yhteysviiva voidaan edelleen jättää myös kytkemättömäksi (päättyy ilmaan) ja se aiheuttaa lokiin virheen kuten aiemmissakin versioissa. VXED-389

Aiheeseen liittyen: Edellisessä Vertex ED/HD 2024 (v.30.x.x) versiossa esittelimme uusina ominaisuuksina yhteysviivojen tunnusdatan synkronoinnin katkaisuviitteiden yli sekä laitetunnusten synkronoinnin.

Nämä em. uudistukset yhdistettynä nyt automatisoituun katkaisuviitteiden lisäykseen ja nimeämiseen (tai uudelleennimeämiseen) nopeuttavat suunnittelutyötä, sekä vähentävät ylläpitotyötä ja virheitä, kun laitetunnusten lisäksi myös johdinten tunnusdatat synkronoituvat lehdeltä toiselle.

Katkaisuviitteen lisäystä tarjotaan automaattisesti, kun yhteysviiva alkaa “ilmasta” tai loppuu “ilmaan”. Tämä säästää aikaa, kun katkaisuviitteen symbolia ei tarvitse lähteä hakemaan symbolikirjastosta käsin. Myöskään katkaisuviitteelle annettavaa laitetunnusta ei tarvise käydä lunttaamassa toiselta lehdeltä: tarjolle tuodaan vaihtoehdot jo lisätyistä parittomista katkaisuviitteen tunnuksista (tuoreimmat tarjolle ensin) tai laitetunnus kirjataan käsin. Nämä em. uudistukset yhdistettynä nyt automatisoituun katkaisuviitteiden lisäykseen ja nimeämiseen (tai uudelleennimeämiseen) nopeuttavat suunnittelutyötä, vähentävät ylläpito- ja muutostyön määrää sekä virheitä, kun katkaisuviite saadaan lisättyä nopeammin ja laitetunnusten lisäksi myös johdinten tunnusdatat synkronoituvat lehdeltä toiselle.

kuva-20241216-094858.png

Laitteesta S5:9 lähtevä johdin yritetään lopettaa ilmaan, joten ohjelma tarjoaa katkaisuviitettä lisättäväksi. Seuraavalta lehdeltä löytyisi pariton katkaisuviite J2, joten valitaan se laitetunnukseksi nyt lisättävälle katkaisuviitteen symbolille, jolloin kytkentä syntyy niiden välille.

Tunnusdatan esivalinta-arvot: Nopeampaa ja virhevapaampaa johdintunnusten valintaa yhteysviivoille

Tausta: Kaavioissa esiintyville yhteysviivoille syötetään tunnusdataa, jotka ovat yhteysviivakohtaisia johdintunnuksia. Tyypillisimpiä annettavia johdintunnuksia ovat johdinväri, -koko ja -tyyppi.

Versiosta 2025 alkaen johtimen tyyppi-, koko- ja väritunnus voidaan valita esimääritellyistä johdintunnusyhdistelmistä. Valintalista voi olla yleinen tai projektikohtainen. VXED-45

  • Yleiseen listaan voidaan lisätä esim. kaikki tuotannossa käytettävissä olevat johtimet.

  • Projektikohtaiseen listaan voidaan listata esim. kaikki ko. projektissa käytettävissä olevat/sallitut johtimet.

Yhdistelmien valintalistojen muokkaus tehdään Järjestelmä - Ylläpito - Ylläpito ja päivitystoiminnot → Johdintunnusten yhdistelmien käsittely -valintojen kautta:

Nimetön-1-20241212-132420.png

Järjestelmä - Ylläpito - Ylläpito ja päivitystoiminnot → Johdintunnusten yhdistelmien käsittely

kuva-20250116-131936.png

Yleiset tunnusyhdistelmät, joita on mahdollista kopioida aktiiviprojektiin käyttöön.

Kun yleinen tai projektikohtainen lista on määritelty, muokkaukseen pääsee myös valintalistan kautta (löytyy Tunnusdatan takaa):

kuva-20250116-132057.png

Jos projekti ei ole aktiivinen, aukeaa vain yleisen valintalistan käsittely:

Nimetön-20241212-132402.png

Rivejä voidaan kopioida tietokantojen välillä Kopioi valitut -toiminnolla tai käsiteltävää tietokantaa voidaan vaihtaa Valitse projekti -toiminnolla. Kopiointi lisää vain puuttuvat rivit.

Valintalistassa on painikkeet: Oletusjärjestys ja Automaattinen järjestys. Oletusjärjestys -valinnalla lista avataan aina järjestettynä ensin tyypin, sitten koon ja lopuksi värin mukaan. Automaattinen järjestys -valinnalla listan järjestys riippuu mistä tunnusdatan kentästä lista on avattu ja mitä arvoja muissa kentissä on. Jos kenttä on tyhjä, koko lista järjestetään tämän mukaan. Valinta oletetaan tehtävän tällöin ensisijaisesti tämän tunnuksen perusteella. Jos kentässä on jo arvo, lista järjestetään muiden arvojen mukaan. Tällöin oletetaan että kyseistä tunnusta halutaan vaihtaa ja muut pysyvät samoina.

Tunnukset voidaan valita myös ribbonin johdinkokovalikosta. Tämän sisältä on vastaava kuin valintalistan. Järjestys aina oletusjärjestys: tyyppi → koko → väri.

Nimetön-20241212-131954.png

Johdinkokovalikko vaihtoehtoineen.

Listassa on lisäksi vapaasti täytettävät kentät Ryhmä ja Kuvaus. Ryhmää voidaan käyttää esim. luomaan johdintunnusvalikoimakokoelmia eri käyttötilanteita varten. Kuvaus on vapaa kuvaus/huomautus/valinta-apu -kenttä, joka näkyy myös ribbonin johdinvalikossa suluissa tunnusten perässä:

Nimetön-20241212-132137.png
Nimetön-1-20241212-132151.png

Yhteysviivojen monivalinnassa ribbon-käyttöliittymässä näkyy vain ne tunnukset, jotka ovat kaikille samoja. Muut ovat tyhjiä. Esim: tyyppi ja väri ovat samoja, mutta koko ei:

Nimetön-20241212-132317.png

Ribbonin valinta Poista poistaa kaikki tunnukset (tyyppi, koko ja väri) valituilta yhteysviivoilta. Jos valintalistalla millekään riville ei ole annettu tyyppiä, tyyppi ei tällöin oleteta olevan mukana johdintunnusyhdistelmissä. Tällöin Poista ei poista tyyppiä. VXED-45

Käytä tunnusyhdistelmiä: Valitse yksittäin tai Valitse listalta

Tunnusyhdistelmien käyttöön on kaksi käyttötapaa: joko yksitellen valiten (jolloin muiden valittavien tunnusten lista suppenee) tai listalta (valitaan kaikki kolme tunnusta yhdistelmänä yhdellä painalluksella).

kuva-20250116-132351.png

Vaihtoehdot valita tunnusyhdistelmiä yksitellen tai listalta.

kuva-20250116-132914.png

Projektin valintalistalle tuotu 0.75 kokoiset R2 johtimet eri väreissä.

Jos käytössä on “Käytä tunnusyhdistelmiä” → Valitse yksittäin:

Valitaan kukin tunnus yhdistelmistä käsin. Kukin yksittäinen valinta rajaa muihin tunnuksiin tarjolle tulevia tunnuksia.

kuva-20250116-132900.png

Valittu johdinkoko 0.75. Johdinvärissä ja johdintyypissä tarjolla vain em. värit ja R2.

Jos käytössä on “Käytä tunnusyhdistelmiä” → Valitse listalta:

Valitaan koko yhdistelmä yhdellä kertaa eli kolme tunnusta täydentyy yhdellä valinnalla.

kuva-20250116-133139.png

Nyt valitaan listalta yksi valintarivi eli tyyppi, koko ja väri yhdistelmänä.

kuva-20250116-133222.png

Rivivalinnan jälkeen kaikki kolme tietoa täydentyvät tunnusdataan yhdellä kertaa yhdistelmän mukaisesti.

Nopeampi ja suoraviivaisempi osanumerointi: Osanumeroiden automaattinen assosiointi kaikille elementtityypeille

Osanumerointia on virtaviivaistettu versiosta 2025 alkaen. Piirustuksiin lisätyt osanumerot assosioituvat automaattisesti kaikkiin kuvaelementtityyppeihin. Aiemmissa versioissa assosioitava elementtityyppi piti määrittää tapauskohtaisesti käsin (viiva, kuvio vai symboli). Assosiointivalinta on edelleen tehtävissä manuaalisesti, mutta ei pakollinen: ohjelma tulkitsee sen automaattisesti kun osanumeron asettaa kuvaan.

Parannuksen ansiosta osanumerointia ei enää tarvitse välissä keskeyttää ja aloittaa uudestaan eri assosiointivalinnalla. Sama osanumeron lisäystoiminta toimii siis kaikissa tilanteissa, kun osanumeroita annetaan vuorotellen (yhteys)viivoille, symboleille tai kuvioille. VXED-457

kuva-20241216-141419.png

Osanumeron assosiointivalinta on nyt automaattinen, jos valinnan jättää tyhjäksi.

Optioiden käyttö suunnittelussa uudistuu

Optiosuunnitteluun tehtyjen uudistusten myötä käyttäjät pystyvät tehokkaammin uudelleenkäyttämään aiemmin tekemiä suunnitteluratkaisujaan ja varioimaan nopeasti olemassaolevia piirustuksiaan ohjelman taustalle kirjastoiduin ratkaisuin eli optioiden avulla. Parhaimmassa tapauksessa kuva täytyy siis piirtää aina vain kerran kaikkine optioineen, jonka jälkeen kuvaan tarvitsee vain päivittää optioita aktiiviseksi tai ei-aktiiviseksi.

Uudistetun tasoaktiivisuuksiin perustuvan optiojärjestelmän avulla perustetaan joko yleisiä tai projektikohtaisia optioita ja piirustusten kuvaelementteja asetetaan kuuluvaksi näihin optioihin. Käytössä olevia optioaktiivisuuksia pystytään esikatselemaan piirustuslehdittäin (mitä optioita milläkin piirustuslehdellä on käytössä) tai optioittain (millä piirustuslehdillä tietyn option kuvaelementteja on käytössä).

Kun optioiden aktiivisuus muuttuu, täytyy kuvat päivittää “Päivitä tila piirustuksiin”-toiminnolla. Ei-aktiivisten optioiden elementit siirretään päivityksessä järjestelmäasetuksiin määritetylle ei-aktiivisten optioiden tasolle. Vastaavasti aktiivisten optioiden elementit palautetaan ei-aktiivisten optioiden tasolta niiden alkuperäisille tasoille. Kun optioita asetetaan aktiiviseksi tai ei-aktiiviseksi, piirustusten sisältö muuttuu, jolloin myös erilaisten keruutoimintojen taso-aktiivisuuteen perustuva keruu tuottaa optiotilanteen mukaisen lopputuloksen. VXED-4

Tutustu optiosuunnittelun uudistuksiin tarkemmin tästä!

JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.