Piirilevyjen (PCB) suunnittelu ja niiden jatkokäsittely Vertex G4-ohjelmassa
Vertex Systems Oy:llä ei ole omaa PCB-levyjen suunnitteluohjelmaa. Suunnittelun osalta Vertex ED on keskittynyt sähkösuunnitteluun (Vertex ED ja HD -tuotedokumentaatio), mutta se ei pidä sisällään piirilevyjensuunnittelua.
Tässä artikkelissa käydään pääpiirteissään perusvaiheiden kautta läpi piirilevyjen suunnittelua ilmaisella Kicad-ohjelmalla yhden harrastusprojektin kautta ja valmiin piirilevyn 3d-mallin tuontia Vertex G4-ohjelman puolelle jatkokäsittelyyn.
Suunnitellaan kaavio käyttäen ohjelman valmiita symboleita tai ladataan symboleita internetin kirjastoista. Ohjelmassa on kattava oma kirjasto jo valmiina
Kytkennät piirretään komponenttien välille
Esimerkissä yksinkertainen kaavio sähkökitaran fuzz-tyyppisestä säröpedaalista kahdella transistorilla ja kahdella potentiometrilla (voluumin ja särön määrä), käyttöjännite 9V.
Kytkentäkaavio on variaatio 1960-luvun Fuzz Face-pedaalista.
Piirilevystä tehdään tässä tapauksessa "läpireikä"-komponenteille sopiva versio, joilloin se on helposti juotettavissa juotoskolvilla.
Ohjelma tukee myös pintaliitoskomponenttien käyttöä, joten sillä voidaan suunnitella myös sarjavalmisteisia pcb-levyjä. Samoin monikerroksisten levyjen suunnittelu neljään kerrokseen asti on tuettu.
3. Piirilevyn suunnittelu
Kun kaavio on suunniteltu ja testattu ohjelman sisällä, voidaan siirtyä itse piirilevyn suunnittelupuolelle PCB Design in PcbNew | KiCad EDA
Kun kaavio on tehty Kicadin symboleilla, on kaavio synkronissa piirilevyn suunnittelun kanssa
Esimerkin piirilevy suunniteltuna valmiiksi. Komponenttien kiinnitysreiät, komponenttien väliset reitit ja silkkipainotekstit piirilevyn pintaan on jo olemassa.
Piirilevyn leveys ja pituus on myös määritelty valmiiksi, samoin levyn kiinnityslevyt
4. Valmiin piirilevysuunnitelman tiedostojen tallennus piirilevyjen valmistajaa varten
Ohjelmasta voidaan tulostaa kytkentäkaavion, piirilevyn ja piirilevyn porausten tiedosto valmistajaa varten
Erilaisia protopiirilevyjen valmistuspalveluita löytyy monia internetin kautta, jotka tekevät tarivttaessa hyvinkin pieniä määriä kerrallaan
Mikäli komponenttien symboleihin on liitetty 3d-mallit, näkyvät ne myös 3d-esikatselussa
Mallia pystyy pyörittämään ja tasoja piilottamaan ja tuoda näkyviin
Esimerkin 3d-malli esikatselussa.
6. 3d-mallin vienti step-formaatissa
Kicadistä voi valmiin piirilevyn 3d-mallin exportata ulos esim. step-formaatissa
Toiminto löytyy piirilevyn puolelta Export- Step-kohdassa
Step-asetuksissa voi vielä säätää, mitä yksityiskohtia haluaa mallissa näkyä.
7. 3d-mallin tuonti Vertex G4-ohjelmaan
Avaa malli Vertex G4:ssä Tiedosto - Avaa tiedosto-komennolla
Esimerkin piirilevy komponenttien kera avattuna Vertex G4:ssä. Malli tulee kokoonpanona sisään, jonka jälkeen kaikkia komponentteja voidaan muokata (poistaa ja piilottaa).
HUOM. Esimerkin mallissa on ledin osalta ACIS-geometriavirheitä, josta syystä myös mallin pääkokoonpano näkyy punaisella värillä. Ledin geometria kannatta korjata tai mallintaa osa uudelleen, jotta saa tuon virheen pois.
Vertex G4:ssä voit rakentaa esim. kotelorakenteita piirilevyn ympärille. Esimerkissä Raspberry Pi-kortille G4:n puolella suunniteltu ohutlevykotelo, jossa rei'itys ja piirilevyn kiinnitys sekä kotelon kiinnitys suunniteltu.
Yhtälailla piirilevyn koteloinnin konstruktion voi suunnitella esim. 3d-tulostamalla tehtäväksi